Prečo zaviedli Nemci “tretie pohlavie”?

Od 1.11.2013 vstúpil v Nemecku do platnosti zákon o možnosti neurčenia pohlavia novonarodeného dieťaťa v prípade, ak ide o intersexuála – čiže človeka, ktorého pohlavie nie je možno označiť ako jednoznačne mužské alebo ženské.

Dôvodov prečo sa narodí dieťa s neučitým pohlavím je viac,a teda aj druhov intersexuality je viac. Jednou z príčin môže byť neschopnosť vlastného tela reagovať na androgény (hormóny spôsobujuce maskulinizáciu, napr. testosterón) Výsledkom je, že dieťa,ktoré by sa za bežných okolností narodila ako chlapec,sa narodí s vnútornými orgánmi mužskými ale vonkajšími ženskými.

V súčasnosti vo väčšine krajín takáto možnosť neexistuje a prikláňa k rekonštrukcii pohlavných orgánov v rannom detstve, bez ohľadu na vývoj rodovej identity dieťaťa. Tento zákrok je čisto kozmetický. Ide o to prideliť dieťatu jedno z dvoch nám známych pohlaví, aby sa stalo spoločensky konformným. Berie sa do úvahy typ pohlavných žliaz (semenníky,vaječníky) ako aj vzhľad vonkajších pohlavných orgánov. Existuje pravítko, podľa ktorého sa meria veľkost pohlavného orgánu, aby sa rozhodlo či sa z neho dá spraviť penis alebo sa má skrátiť na bežnú veľkosť klitorisu.

V konečnom efekte to však môže priniesť samotnému dieťaťu viac problémov ako osohu. V každom prípade ide o seriózny medicínsky problém a zľahčovanie problematiky intersexuality je hrubé voči deťom a ich rodičom, ktorých sa to týka.

Mnoho rodených intersexuálov sa o operačnom pridelení pohlavia dozvie až v dospelosti. Často sa stáva, že náhodne zvolené pohlavie nie je konformné s tým, ako sa daný človek cíti. Má teda problémy so svojou rodovou identitou.

To, o čo sa v Nemecku snažia, je dať človeku šancu rozhodnúť o svojom pohlaví vo veku keď na to bude zrelý a sám si bude vedieť vybrať podľa prirodzenej inklinácie k jednému z pohlaví, či chce byť mužom alebo ženou.

Nemecký zákon teda nezavádza reálne “tretie pohlavie”, len odďaľuje možnosť pre interexuálov rozhodnúť o určení pohlavia až vtedy, keď sa budú vedieť sami z jedných z dvoch pohlaví identifikovať.

Možnosť nezapísať pohlavie dieťaťa do rodného listu nie je určená pre ľubovoľných rodičov, len pre rodičov intersexuálnych detí. Ostatní rodičia majú povinnosť rovnako ako u nás zapísať pohlavie dieťaťa do rodného listu.
Zdroje:

http://buncekova.blog.sme.sk/c/341155/Chlapec-ci-dievcaalebo-nieco-medzi.html

http://intersexual.sk/

http://www.zeit.de/wissen/gesundheit/2012-02/ethikrat-intersexualitaet-stellungnahme

http://www.zeit.de/wissen/2013-10/intersexualitaet-geschlechtsangabe-personenstandsgesetz-aenderung

http://www.spiegel.de/gesundheit/diagnose/aktivisten-fordern-operationsverbot-intersexueller-kinder-a-930978.html

http://de.wikipedia.org/wiki/Transsexuellengesetz

http://de.wikipedia.org/wiki/Intersexualit%C3%A4t#Juristische_Aspekte

http://www.gesetze-im-internet.de/pstg/__22.html

Pridaj komentár